Заповядайте на 1 ноември 2022 г.  от 17.30 ч. в

...
Заповядайте на 1 ноември 2022 г.  от 17.30 ч. в
Коментари Харесай

Изложба за казармата в РЕМ

Заповядайте на 1 ноември 2022 година  от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив на откриването на изложбата на етнологът доктор Илия Вълев „ Когато момчето става мъж… ” Казармата през „ тези ” 45 години “.

Изложбата преглежда наборната военна работа в подтекста на социалистическото развиване на България. Време, което е още противоречиво, само че към този момент задоволително отдалечено от нас, с цел да може да се направи по-ясна и безпристрастна оценка за него. Тя показва казармата редом на две равнища. Първото преглежда нормативната държавна уредба, която слага и контролира прекосяването на военната работа, а второто визира публичните показа, които образуват облика на казармата като миторитуален развой, обвързван с порастването на момчетата и тяхното създаване като „ същински “ мъже.

Изложбата излага някои любопитни исторически обстоятелства, свързани с българската войска през социализма, наблюдава обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, показва вътрешноказармения ежедневен живот на бойците.

Заповядайте, с цел да се върнете обратно във времето и да видите казармата в един по-различен ракурс, който за някои ще напомни, а за други ще даде напълно нови познания за близкото ни минало.

Изложбата е осъществена с финансовата поддръжка на Министерството на защитата на Република България и Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “.

Ще можете да я разгледате в Изложбена зала на РЕМ – Пловдив до края на месец ноември.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР